Image
belgium 2a

SCiO Belgium – spreker event editie december 2021 - Seth Maenen

Event Date Tue, Dec 14, 2021 - 18:00 - Tue, Dec 14, 2021 - 20:30  CET
Event type:
Open Meeting
Organiser(s):
Event access:
All welcome

SCiO Belgium – spreker event editie december 2021 - Seth Maenen

SCiO Belgium – december 2021

In deze sessie vertrekken we vanuit de socio-technische systeemtheorie (STS). Seth heeft een lange academische opleiding en loopbaan genoten in deze wetenschap, en heeft deze benadering vervolgens met veel vallen en bijna even veel opstaan naar de praktijk gebracht in het afgelopen decennium. Een korte inleiding schetst STS als een theorie van zelfsturende teams. Aan de hand van praktijkvoorbeelden komen de mogelijkheden en beperkingen van deze theorie tot uiting. In interactie met elkaar gaan we aan de hand van stellingen op zoek naar het gepaste raamwerk, maar vooral naar gepaste interventies, om organisaties en mensen naar een betere plaats te brengen. De vraagstukken die hierbij in elk geval centraal staan zijn:

  • Structurele versus culturele ingrepen in organisaties
  • De zin en onzin van zelfsturing als invalshoek op organisaties
  • Incrementele versus breuklijn-benadering van organisatieverandering

Over Seth Maenen

Seth is organisatiesocioloog (Ph.D.), en eigenlijk organisatiewetenschapper meer in het algemeen. Organisatiewetenschappen hoort een multidisciplinair vakgebied te zijn, geïnspireerd op onder meer psychologie, economie, ingenieurswetenschappen…. Seth leidde tot voor kort Workitects, een spin off van de KU Leuven, en een expertisecentrum voor organisatieontwerp, dat vroeger bekend stond onder de naam Flanders Synergy. Vandaag is hij aan de slag als autonoom onderzoeker en adviseur in tal van bedrijven en sectoren. Hij is ook een faculty member bij de Antwerp Management School waar hij doceert over organisatieontwerp en ontwikkeling. Seth heeft meer dan 70 verandertrajecten begeleid in grote en kleine organisaties. Zijn focus ligt op het ontwikkelen van goed onderbouwde en –waar mogelijk- datagedreven interventies in organisaties. In 2018 publiceerde hij het boek Van Babel tot ontwerp. Concepten en methoden voor organisatieontwikkeling. Momenteel is hij aan een tweede boek over organisatieontwikkeling aan het werken.

SCiO is een netwerk van professionals in organisatie ontwikkeling en organisatie design, binnen en buiten het bedrijfsleven. De centrale doelstellingen zijn (1) het ontwikkelen van systeem praktijken, (2) kennis delen en schalen, (3) voorzien van ondersteuning.

Deze meeting zal doorgaan van 19 tot 21u30. Details voor deze meeting zullen gedeeld worden kort voor het event bij inschrijving.

Het programma van 14 december 2021:

  • 19:00 Welkom & introductie
  • 19:20 Netwerk moment SCiO-stijl
  • 19:30 Spreker (meer info op deze link volgt snel)
  • 20:30 Verdiepende dialoog
  • 21:15 Conclusies & dankwoord

Het Belgische netwerk is een Nederlandstalig netwerk.

Na inschrijving (kort voor de sessie) bezorgen we je beschikbare ondersteunende documentatie.

Event Resources

There are no resources associated with this event.

Event Date
-

Belgium

This is an online event.
FREE
Dutch